DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

‘Çene eklemi sorunları tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açıyor’

‘Çene eklemi sorunları tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açıyor’
29.12.2019
396
A+
A-

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Çetin çene eklemi rahatsızlıklarıyla ilgili bilgi verdi. Çetin, çene eklemi rahatsızlıklarının tedavi edilmediği takdirde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

“İhmal edilirse ameliyat gerekiyor”
Yemek yerken çenede yorulma hissi ve kulak çınlama şikayetleri ile gelen hastaların çoğunda çene eklemi rahatsızlığı görüldüğünü vurgulayan Dr. Çetin, “Çene eklemi rahatsızlığının görülme oranının çok yüksek. Çok basit şekilde tedavi mümkünken sadece ihmalden dolayı ameliyat gerekebiliyor.” şeklinde konuştu.

“Yemek ızdıraba dönüşüyor”
Çene ekleminin alt çene ile üst çeneyi birbirinden ayıran bir yapı olduğunu ifade eden Dr. Çetin, bu yapı arasında jele benzeyen bir doku olduğunu belirtti.

Dr. Çetin, “Çene ekleminde enfeksiyon bulunduğunda ve hastalarımız gece dişini sıktığı taktirde oradaki jel iltihaplanıyor. İltihaplandıktan sonra ise bu jel yemek yerken her defasında hareket ettiği için ağrı hissi oluyor ve sonra bu kasları da etkiliyor. Çiğneme kaslarını etkilediği zaman da iltihapla birlikte yemek ızdıraba dönüşüyor, bu iltihapın mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.” dedi.

“Çene eklemi sorunları tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açıyor”
Çene ekleminin tedavi edilmediği takdirde daha büyük sorunlara yol açacağını da dile getiren Dr. Osman Çetin, “Çene eklemindeki iltihap tedavi edilmezse ve gece diş sıkması kesilmezse hastamıza biz bunun için bir aparey yapıyoruz. Eğer onu kullanmazsa bu defa daha da ilerleyerek kemiklerde sürtünmelere neden oluyor. Sürtünmeler tedavi edilmezse bu kez kemiklerde çıtırtılar meydana geliyor. Eğer yine tedavi edilmezse kemiğin birbirine vurulması şeklinde sesler gelmeye başlıyor. Bu da daha ileri tedavileri gerektiriyor.” diye konuştu.

“Mutlaka bir uzmana başvurulmalı”
Çok basit şekilde tedavi mümkünken gece hastalara bir plaka takarak bunu çözebilecekken sadece ihmalden dolayı ameliyat gerektiğine dikkat çeken Dr. Çetin, “Oradaki sıvının çekilmesi ve yeniden jel yüklenmesi gerekiyor. Daha da ilerleyen vakalarda oradaki eklem yapısını ilgilendiren ciddi cerrahi ameliyatlar gerekiyor. O nedenle hastalarımız böyle sorunlar ortaya çıktığında çok basit çözümler varken ihmal etmemeleri gerekiyor ve mutlaka bir çene cerrahisi uzmanı ya da eklem uzmanına başvurmaları gerekiyor.” sözlerini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.